Op 3 april herdenken we dat een groot deel Twente en dus ook Overdinkel is bevrijd. In het archief van ‘Tussen Dinkel en Grens’ hebben we beschrijvingen van belevenissen van inwoners in Overdinkel ‘opgegraven’. De verhalen zijn verzameld door Adry Suurmond en stonden in de januari t/m april nummers van ‘Tussen Dinkel en Grens’ in 1995. Klik op de foto.

 

foto engelse soldaat

Verder kunt u verhalen lezen over de oorlog die eerder verschenen in het blad van de ‘Historische Kring Losser’ : ‘Oet dorp en marke’.  Het verhaal over Jehova’s getuige Aaltje Bron  is aangrijpend  en herinneringen van A.F. de Jongenburcht over verhalen die zijn moeder vertelde geven een goed beeld van het dagelijks leven in ’40-’45. Verder een opsomming van mannen/soldaten die zijn omgekomen tijdens de strijd op de Grebbeberg, waaronder Overdinkelnaar Bernardus Olde Bolhaar. Klik hier.

In het blad ‘Oet dorp en marke’ van de ‘Historische Kring’ stonden in het eerste nummer van 2015 enkele artikelen over Overdinkelnaren in de oorlog.

Het artikel, dat u over dit onderwerp kunt lezen, gaat over de in 1909 in Overdinkel geboren pater Hendrik Oude Engberink, die in 1942 als missionaris op het eiland Guadalcanal, in de Pacific, door de Japanse bezetter werd vermoord. In Overdinkel blijkt hij nagenoeg vergeten te zijn, maar gelukkig kwam er van elders nog behoorlijk wat informatie binnen. Genoeg in elk geval voor Georg van Slageren om pater Oude Engberink uit de anonimiteit te halen waarin hij ten onrechte verkeerde.

Herman en Adele Noordkamp – Olde Bolhaar vertellen over hoe zij de bevrijding van Overdinkel op 3 april 1945 hebben beleefd. Klik hier.

Overdinkel in de oorlog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *