In ‘Oet dorp en marke’ van de Historische Kring publiceerde Sietse Smit een verhaal over smokkelaars in Overdinkel. Voor en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog was smokkelen een geliefde onderneming voor mensen die aan de grens woonden. Avontuur en ook geld speelden een grote rol. Er gaan veel stoere verhalen rond in het dorp over deze activiteiten van vroeger, maar er vielen ook slachtoffers. Er was ooit in ‘Saksenstal Gerrit’ een smokkelaarsmuseum. Dit is helaas door een grote brand geheel verloren gegaan in 2012. In het nieuw te bouwen Kulturhus wil men dit deel van de Overdinkelse geschiedenis weer een plek geven, in en buiten het gebouw.

Hans van Huizen heeft ooit een gedicht (in het Twents) geschreven over het smokkelen. Dit staat ook in het artikel.

Klik hier.

Smokkelaars

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *