Historie van Erve Beernink in Overdinkel

Erve Beernink heeft een lange geschiedenis. Die gaat in ieder geval terug tot 1391, het jaar waarin we een eerste vermelding terugvinden onder de naam ‘Hus to Berendinck in Parochia Lottere’. Naast het huis waren er vroeger op het erf onder meer een schuur, schaapskooi, bakhuis en bijenschuur te vinden. Een bijzonder aspect van de boerderij is de zogenaamde boavenkamer. Deze ruimte was speciaal gereserveerd als woonruimte voor de ouders nadat hun zoon het boerenbedrijf overnam. In tijden dat de boavenkamer niet bewoond werd functioneerde deze als jachtkamer of logeerkamer voor de leenheer.

Bouwen aan een nieuwe toekomst

In 2009 gaf BOEi leiding aan de minutieuze demontage van de historische boerderij. Hoe dat in zijn werk ging kunt u bekijken in deze video van de demontage. Alle onderdelen lagen bijna 10 jaar lang in opslag op het Hazemeijer-complex in Hengelo.

De rijksmonumentale vakwerkboerderij krijgt een nieuwe plek aan de Borgbosweg in het Overijsselse Beuningen.

Meer informatie vindt u op de site van Boei.

Erve Beernink uit Overdinkel naar Beuningen