Jaarplan 2025 – Dorpsraad Overdinkel
Voor ons beleid voor 2025 maken wij gebruik van ons meerjarenplan 2020 – 2025. De thematiek in dit plan is op veel zaken nog functioneel en actueel. Onze algemene doelstellingen staan onderstaand weer gegeven:
– Het bevorderen van het welzijn, de samenwerking en de promotie van Overdinkel als samenlevingsverband.
– Signaleren van verbeterpunten binnen de samenleving en helpen bij het zoeken naar passende oplossingen;
– Stimuleren van samenwerking tussen groeperingen die het welzijn en de promotie bevorderen;
– Bevorderen van betrokkenheid en zelfwerkzaamheid van bewoners en groeperingen;
– Noodzakelijk voorzieningen trachten te behouden c.q. nieuwe helpen te verwezenlijken;
– Organiseren van overleg en inspraak voor bewoners en groeperingen t.b.v. tekortkomingen, verbeteringen en vernieuwingen voor de samenleving;
– Overleg met gemeentebestuur over alle zaken die van belang zijn voor de samenleving;
– Overleg met overige instellingen over alle zaken die van belang zijn voor de samenleving;
– Participeren of stimuleren van activiteiten die van belang zijn voor de samenleving.
Wat willen we in 2025 bereiken:
Gezondheid en zorg
De huisartsenzorg krijgt in de gemeente Losser voor een gedeelte een andere opzet. Ook voor Overdinkel gaat er wat veranderen. De praktijk van Dr Righart wordt overgenomen door een regionale praktijk (de Slöttel) uit Denekamp. Mevr. Righart blijft als huisarts werken binnen deze praktijk in het Gezondheidscentrum bij de Hervormde kerk. Dit centrum heeft een beleggers groep als nieuwe eigenaar. Het was de bedoeling dat in het gezondheidscentrum zorg gecentraliseerd aangeboden werd. De nieuwe ontwikkelingen lijken op dit moment niet die kant op te gaan. Huisarts Huitema werkt parttime vanuit het ’t Trefhuus en ook wordt het oude gezondheidscentrum nog gebruikt door tandarts Kaiser en Fysiopraktijk Overdinkel. De Hervormde kerk zelf krijgt mogelijk geen zorgbestemming.
De Dorpsraad vraagt zich af de huidige situatie de meest wenselijke vorm is voor toekomstige stabiele basiszorg. We gaan contact op nemen met de partijen in de zorg en de Gemeente Losser om onze zorgen uit te spreken.
De Woonzorgnota van de Gemeente is klaar. Langer thuis wonen van ouderen m.b.v. mantelzorg zal door het te kort aan arbeidskrachten noodzakelijk worden. In 2025 zal de nota een basis zijn om te komen tot een volkshuisvestingsplan. We blijven met partijen zoals de Gemeente Losser en ook Domijn in overleg.
Ons uitgangspunt is een kwalitatief goede gezondheidszorg in Overdinkel die ook voor langere termijn houdbaar is.
Wonen en werken
De woonzorgnota vormt een basis voor een volkshuisvestingsplan. De Gemeente Losser gaat hier in 2025 mee aan de slag. In het kader van de vergrijzing zullen er andere woningen nodig zijn in ons dorp. Hoewel de vergrijzing onontkoombaar lijkt willen we ook aandacht vragen voor jonge gezinnen. Overdinkel moet voor hen aantrekkelijk blijven om te gaan wonen. Een evenwichtige opbouw van de bevolking naar leeftijd houdt ons dorp dynamisch. Met woningcorporatie Domijn hebben wij 2 x per jaar een overleg, met hen bespreken we hun plannen en de door ons gesignaleerde knelpunten. Een dorpsraad lid is ook lid van de Stichting Huurders Belangen Losser. Op deze wijze blijven we nauw betrokken bij de lokale huurmarkt.
Op de Geurmeij en het Stienen terrein wordt nog volop gebouwd. Ook op het terrein van Tegelhandel Stoevenbeld is nieuwbouw gepland. Deze vernieuwingen verhoogt niet alleen het aantal woningen maar verbetert de woon kwaliteit en het esthetisch aanzien. Het oude Aldi terrein en de hoek van de oude Rabobank zijn zeer geschikt voor levens bestendige woningen. We hebben de grondeigenaren gesproken en geadviseerd om samen te werken voor een samenhangend plan. De genoemde locaties in het centrum bieden ook een kans om de lintbebouwing te doorbreken. De gehele problematiek vraagt om een stedebouwkundigplan dat door de gemeente losser gemaakt moet worden.
Welzijn
Van belang zijn thema’s als eenzaamheid, zelfredzaamheid, integratie en welzijn.
Wij lobbyen voor een plek voor jongeren van 13 tot 17 jaar. Er wordt gelobbyd voor een jeugdhonk in de oude ASVO kantine op het sportpark. Fundament verzorgt m.b.v. vrijwilligers veel activiteiten voor ouderen. We vinden het jammer dat er geen dag voorziening meer is in de Tiekerhook. Dit is nadelig aspect voor eenzame ouderen.
De bibliotheek voorziening in het ’t Trefhuus wordt uitgebreid dit juichen we toe, er is een huiskamer gevoel gecreëerd. Wellicht kan in deze “huiskamer” de eenzaamheid aangepakt worden. Er is eind oktober ook een Repair-café gestart. De beweegmuur wordt eind 2024 geïnstalleerd. We hopen dat hier in de toekomst door jong en oud flink gebruik van wordt gemaakt. De gemeente Losser heeft uitgesproken dat men de verenigingen in Overdinkel wil helpen met versterkingen waar nodig.
Sport en ontspanning
Wij volgen het plan van de gemeente Losser voor spel- en speelplaatsen.
De staat van de speeltuin bij het ‘t Trefhuus is slecht. Deze zou worden aangepakt met de renovatie van het dorpsplein. Deze verbouwing is niet doorgegaan doorat o.a. de ingang van het Kompas is verplaatst. We gaan met partijen alsnog in overleg om deze speeltuin een “upgrade” te geven. Het speelterrein wordt na schooltijd veel gebruikt.
Recreatie
De stichting Bruisend Overdinkel gaat na het organiseren van de kerstmarkt 2024 niet verder met hun evenementen. Ze willen zich wel inspannen voor het realiseren van een grens/smokkel museum en een escaperoom. We gaan partijen oproepen om het St. Nicolaasfeest en de kerstmarkt te organiseren in 2025.
De insectenhotels voor het buitengebied zijn klaar maar zijn nog niet geplaatst door familie omstandigheden van de initiatiefnemer. We gaan er vanuit dat ze in 2025 voor het insectenseizoen geplaatst worden.
De zoektocht naar een honden uitlaatveld blijft op de radar.
Educatie
We hopen dat de interactieve beweegmuur gaat helpen op dit vlak. Ook de uitbreiding van de bibliotheek functie gaat extra ondersteuning bieden. We zijn blij met de activiteiten die de Stichting Fundament ontplooit.
Verkeer We vragen aandacht voor onveilige situaties. De nieuwe wijkagent Angelique Bosman heeft gezegd dat ze nauw contact wil houden met de dorpsraad. Wij hebben de ervaring dat zaken snel worden opgepakt.
Wij achten het wenselijk dat de Hoofdstraat bij het ’t Trefhuus wordt aangepakt op een wijze dat ter plaatse het centrum gevoel wordt versterkt. De lang gerektheid zou onderbroken moeten worden waardoor de straat ook veiliger wordt.
Het behouden van goede busverbindingen blijkt een thema wat we blijvend moeten bewaken.
Milieu en Duurzaamheid
Domijn heeft ons meegedeeld dat zij de focus op “gas loos” hebben los gelaten. Zij gaan zich meer concentreren op een goede isolatie van hun woningen. In 2025 zal dit extra aandacht krijgen.
Over de toekomst van het Zonnepark II (Zonneweide Drieland) is nog veel onduidelijk. De opgerichte Energie coöperatie blijft actief lobbyen. Als het park er komt hopen we dat voordelen uit het park gebruikt kunnen worden t.b.v. doelen voor Overdinkel.
De versobering van het afvalpunt in Losser ervaren we als een negatieve ontwikkeling. Wij zullen dit kenbaar maken bij de Wethouder. Gevaar van illegale stortingen ligt op de loer.
Leefbaarheid/voorzieningen
We lobbyen voor behoud van het Aula gebouw en de aula-voorziening.
Momenteel wordt de aula niet gebruikt vanwege het feit dat de uitvaartverzorger gestopt is met haar werkzaamheden. Momenteel lopen er gesprekken met een uitvaartverzorger die onderzoekt of een 24 uurs opbaarkamer tot de mogelijkheden behoort. Wij houden hieromtrent contact met de eigenaar van de aula.
Er komen opruimdagen voor tuinen en openbaargroen. Dit moet verloedering en het gevoel van onveilige plekken verminderen. Dit is o.m. een initiatief uit het plan “Samen voor een sterker Overdinkel”.
Veiligheid
We signaleren ongewenste situaties en houden contact met wijkagent of Boa’s. We blijven aandacht houden/vragen voor calamiteiten en risico’s zoals bv Urenco Gronau. Hierbij horen ook de aanrijtijden voor hulpdiensten.